BLOG

Az isztriai oliva = az új szerelem

2016 május 10.

A szűz magolajok mellett megkerülhetetlenné vált, hogy olivaolajat is forgalmazzunk a jövőben. Sokat utaztunk kóstolgattunk és meglepődtünk, hogy a szomszédos Isztrián az ismertebb olajbogyó fajták mellett léteznek olyan őshonos isztriai olívafajták is; mint a Buza, oblica, Istarska Bjelica, rosinjola, crnica melyek telve vannak ízzel és illattal. Megkóstolni és szerelembe esni velük a pillanat műve volt. Igen, mi ezt kerestük. Valamit ami különleges, valamit ami új!

 

Lelkesedésünket alátámasztotta, hogy Sztrabón, Martialis, Plinius csak nem tévedhetett! Írásos bizonyítékok maradtak fent az ókorból arról, hogy a görögök és rómaiak is el voltak ragadtatva az isztriai olívaolaj minőségétől, sőt, az isztriai olívaolaj viszonyítási alapul szolgált annak idején.

Fontos tudni, hogy az olívaolaj íze nemcsak az olajbogyó fajtájától, érettségétől, hanem a borokhoz hasonlóan, alapvetően a termesztési feltételek: a földrajzi elhelyezkedés, mikroklíma és talaj összetételétől függ. Például, a buza olívaolaj fajta édes, a Bjelica keserű és pikáns, erős klorofill illattal, a rosinjola pedig aromáját és illatát tekintve is nagyon kiegyensúlyozott olívaolaj.

A hűvösebb éghajlatú  Isztria mikroklímája tehát régóta kedvez az olivatermesztésnek. Sajnos téves ideológiai megfontolásból majd 40 évig elhanyagoltan, parlagon hevertek az olajfaligetek a félszigeten, de ennek köszönhetően a korszerűtlen, káros műtrágya nem szennyezte a földet, így ezen a területen nemcsak aromásabb de egészségesebb is a termés, nagyobb arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat és antioxidánsokat.

A Flos Olei extra szűz oliva olaj termelőket minősítő, 2016-os útikönyv kiadása már a világ legjobb oliva olaj termelő régiója közé választotta Isztriát. S bár manapság nem tartják Isztriát olívaolaj szuperhatalomnak, lassan, de biztosan újjáépíti régi hírnevét.

Az eredeti felvétel itt található

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

fel