BLOG

Diós sültzeller-krémleves tökmagolajjal

2016 október 03.

Zeller, dió és tökmagolaj = férfiasan tökéletes, és brutálisan ízgazdag krémleves.  A főzelékes Szatmári Feritől lestük ezt a finom receptet, főzelékről levesre fazonírozva. 

HOZZÁVALÓK:

1,2 kg zellergumó tisztítva, másfél centisre kockázva

1 kk só

15 dkg darabolt dió

3 késhegynyi frissen őrölt szerecsendió és bors

1 dl Omnium natív dióolaj

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

1 gerezd fokhagyma

3 ek Isztriai olívaolaj

3-4 ág friss kakukkfű

6 dl alaplé

100 gr mascarpone

pár csepp citromlé és kevés reszelt citromhéj

tányéronként 1-1 tk. Omnium natív tökmagolaj

Elkészítés menete:

Nem kell nagy körítés az egészhez. A 2 nagy fej zellergumót megmossuk és egyforma kockára daraboljuk. A tenyerünkben összemorzsoljuk a diót, rászórjuk a zellerre, meglocsoljuk dióolajjal, megkínáljuk 1kk. sóval, frissen őrölt szerecsendióval, borssal. majd a 220 C fokra előmelegített sütőben, kb. 20 percig sütjük, néha átkavarjuk.

Egy fej hagymát apróra vágunk, és isztriai olivaolajon megdinsztelünk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, keverünk rajta egyet és jöhet az alaplé.

A megsült diós  zeller 2/3-át a levesbe öntjük,  belehintjük a kakukkfüvet és összeforraljuk, ha szükséges puhára, készre főzzük.

A recept és s kép forrása itt

A mixerben krémesre keverjük, ha szükséges vízzel higítjuk, beletesszük a mascarponét, kevés reszelt citromhéjjal és friss citromlével ízesítjük.

A tökmagolaj pedig az igérethez híven csodákat tesz vele!

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

fel