BLOG

Figyelem + memória = szőlő

2018 szeptember 25.

A szőlő és annak minden része az ember javát szolgálja. A borászaton kívül a szőlő héjából szőlőhéj őrleményt, a magjából olajat, és a préselést követően szőlőmaglisztet készítünk. Egy 2017-es tanulmány az Alzheimer-kórral összefüggésben végzett reprezentatív kísérletet összegezte, melyben a szőlőnek jutott a főszerep.

 A kaliforniai Los Angeles-i Egyetem kutatói 6 hónapon keresztül végzett kísérletükben, napi két étkezési között szőlőt javasoltak a kísérleti csoportnak.

"A tanulmány megvizsgálja a szőlő mint egész gyümölcs versus izolált vegyületek hatását, és az eredmények azt sugallják, hogy a szőlő rendszeres bevitele védelmet nyújt az Alzheimer-kór korai hanyatlásával szemben" - mondta Dr. Daniel H. Silverman.

Korábbi kutatások a resveratrolra összpontosultak, mely a vörös szőlőben és vörösborban található vegyület, s amelyről ismert, hogy megakadályozza az életkorral összefüggő memóriacsökkenést. Az antioxidáns elismerten pozitív hatással van a hippocampusra, amely a memória, tanulás és hangulat elengedhetetlen része. Állatkísérletekben az idős patkányoknál a resveratrol hatására a térbeli tanulás és a memória javult, míg a neurogenezis (a neuronok növekedése és fejlődése) megközelítőleg megduplázódott.

Az új, gerontológiai  kísérletben, az UCLA kutatói arra törekedtek, hogy megvizsgálják a szőlő lehetséges hatását a 10 résztvevő enyhe kognitív hanyatlására nézve. Egyes résztvevők placebót kaptak, míg a többiek 6 hónapig naponta egyszer 2,5 csésze szőlőpor-adagot kaptak. A kognitív teljesítmény mérésére szolgáló agyi vizsgálat a kiindulási és a szőlőfogyasztás utáni hat hónapban történt.

A megállapítások kimutatták, hogy azok, akik a szőlővel dúsított táplálékot kapták, javuló metabolikus működést mutattak a kognícióval és a munkamemória teljesítményével kapcsolatos területeken. Eközben a placebó résztvevői jelentős metabolikus csökkenést mutattak ezen kritikus agyi régiókban.

A kutatók úgy vélik, hogy a szőlő az agyi oxidatív stressz csökkentésével és az egészséges agyi véráramlás elősegítésével támogatja az agy egészségét, segíti a memóriát, és kedvező gyulladáscsökkentő hatásokat is biztosít. Ugyanakkor a kutatók elismerik, hogy több vizsgálatot kell végezni az emberi populációban, hogy megerősítsék a szőlő védelmi hatását az agyra.

"Ez a kísérleti tanulmány hozzájárul a növekvő bizonyítékokhoz, amelyek támogatják a szőlőnek a neurológiai és kardiovaszkuláris egészségben való jótékony szerepét, azonban több klinikai vizsgálatra van szükség a nagyobb csoportok esetében, hogy megerősítsék az itt megfigyelt hatásokat" - mondta Silverman.

Forrás: Lee J, Torosyan N és Silverman DH. A szőlőfogyasztás agyi anyagcserére és kognitív funkciókra gyakorolt ​​hatásának vizsgálata enyhe kognitív károsodásban szenvedő betegeknél: kettős vak, placebo-kontrollos kísérleti vizsgálat. Kísérleti Gerontológia . 2017.

A tanulmány forrása itt található.

 

Kommentek

Kommenteléshez be kell lépni.   , Regisztráció

fel